Chiang Mai, Pai, Mekong en Luang Prabang - Reisverslag uit Luang Prabang, Laos van Femke Maartje - WaarBenJij.nu Chiang Mai, Pai, Mekong en Luang Prabang - Reisverslag uit Luang Prabang, Laos van Femke Maartje - WaarBenJij.nu

Chiang Mai, Pai, Mekong en Luang Prabang

Door: Maartje en Femke

Blijf op de hoogte en volg Femke

11 Maart 2008 | Laos, Luang Prabang

Zaterdag 1 maart 2008

Vandaag was onze trip naar onder andere de Longnecks. We werden al om 7.30 uur opgehaald en ons reisgezelschap was maar ietsjes ouder dat wij zijn :p Een opa en oma uit Australie en een stel uit Denemarken (leeftijd van paps en mams). Verder kwam er nog een meisje uit Taiwan bij en een besnord stelletje uit Thailand zelf (ja ook het meisje was voorzien van een mooie volle snor :))
Al met al best gezellig, behalve dat Fem voorin zat vanwege het feit dat ze carsickness is (zoals ze zelf heel leuk uitlegde) en ik dus achterin zat naast het o zo gezellige besnorde stel.... hmmmz!
We maakten verschillende stops; bij een orchideen- en vlinderboerderij, bij een grot met mooie tempels, op een mooi hoog viewpoint vanaf waar we bijna Burma konden zien en uiteindelijk bij de Hilltribe. Er waren vrouwen aanwezig van verschillende stammen, vrouwen met lange nekken versierd met gouden ringen en vrouwen met van die heel erg uitgerekte oorlellen. Heel apart om te zien en het ziet er allemaal totaal niet comfortabel uit, die vrouwen kunnen niet eens normaal bukken doordat die ringen zo in de weg zitten. Ik moet zeggen dat ik wel weer erg gemengde gevoelens kreeg bij het zien van het "echte stamleven"; de vrouwen zaten weer prachtig wevend klaar voor de foto om naar mijn inziens, als de volle minibusjes met toeristen weer verdwenen waren, de playstations weer tevoorschijn te halen en hun spijkerbroek weer aan te trekken. (Suriname deja-vu :))
Toch was het mooi om te zien en hebben we wat leuke foto's kunnen maken.
De terugreis met de minivan was iets minder relaxt dan de heenweg want toen was het gewoon 3,5 uur lang terug sjeezen, waarin we weer meerdere keren voor ons leven vreesde.

Zondag 2 maart 2008

Vandaag voor deze twee bejaarden weer een bij-kom-dagje :) Lekker niksen, rondlopen en rondhangen, de apotheek plunderen voor wonderpillen voor Fem der verkoudheid en vitamientjes voor mij (zo leuk, je kan daar echt alles kopen)!
Ook zijn we weer even terug naar ons reisbureautje geweest om de trekking voor morgen vast te leggen. Het is ongelovelijk maar waar, het tijdperk van winkelen is over, Maart en Fem gaan de jungle in :D

Ons hoogtepuntje vandaag was toch wel de Sunday Walking Street! Vanaf 5 uur 's avonds is er een gigantische markt in Chiang Mai, wel 4 grote straten lang inclusief zijstraatjes :) De Ratchadamnoen Road is de hoofdstraat.
Super druk en van alles te koop; van hippiekleding tot voodoopoppetjes en van tassen tot gefrituurde insecten. In het midden van de zeer gevulde straten zaten overal kinderen of gehandicapten (of een combinatie van beide) die muziek maakten of iets deden wat erop leek. Het gaf ons een soort van Koninginnedag gevoel.
De gefrituurde insecten hebben we maar afgeslagen, maar er waren genoeg andere lekkere dingetjes om te eten; aardbeitjes, samosa's, gefrituurde dingen met pinda's, iets met mais en loempiaatjes, heerlijk!
Fem heeft nog wat schattige ringetjes gescoord en ik een nieuwe zonnebril! Verder hebben we nog even aan ons geluk gewerkt, want bij een tempel hebben we voor een paar Baht wat hele kleine vogeltjes bevrijd :)
Ze zaten in ieniemienie kooitjes en ze zaten zo stil dat ik twijfelde of ze nog leefden, maar na wat aanmoediging vlogen ze gelukkig toch weg....Happy New Year :p

Maandag 3 maart 2008

De eerste dag van de trekking :) Vroeg uit de veren, alles in de Hello Kitty tas en Fem kreeg een echte jungletas, heel stoer!
In de open taxi zat ons reisgezelschap al te wachten; Marieke en Sabine uit Nederland, Lynette uit Namibie en Paul uit Engeland!
Er ontstond wat verwarring aangezien onze hele groep op 3 dagen trekking ging en wij maar 2....zaten we wel in de goede auto?? We kregen al nachtmerries over 5 uur achter elkaar ploegen door de jungle en te weinig schone onderbroeken :p....maar uiteindelijk viel het gelukkig allemaal mee en zou de groep uiteindelijk gewoon worden opgesplitst!

Ons eerste avontuur was het Bambooraften, of Boobooraften volgens Fem :p! Super leuk... met natte billen over kleine stroomversnellinkjes op van die hele lange bamboostokken! De natuur was echt heel mooi, en we voeren zelfs langs olifanten, zo cool! De volgende stop was een klein dorpje waar alle huizen op palen stonden, en waar elk gezin een varken heeft onder het huis als een soort waakhond :) al hadden ze ook genoeg honden rondlopen.
Nu begon de echte trekking. De tocht door de jungle naar de waterval duurde maar ongeveer 2 uur, maar was toch vrij zwaar omdat we bijna alleen maar stijl aan het klimmen waren. De prachtige waterval was echt ijskoud en daarin waren we snel weer afgekoeld. Het kampjes is schattig, een eettafel, een keukentje en een slaaphut, en een prachtige jungle wc oftewel een gat :)
Met de groep hebben we nog wat kaartspelletjes gedaan, lekker gegeten, bij het kampvuur gezeten en uiteindelijk zijn we naar bed gegaan in het pikkedonker. Ogen dicht of open, geen verschil!

Dinsdag 4 maart

De nacht was heel koud en hard geweest, echte matrasen hadden we niet, alleen wat dikke dekens. Maar gelukkig had de klamboe goed werk gedaan en hebben we geen enkel beestje op visite gehad!
Een heerlijk jungle-ontbijtje; toast met butter and jam en zelfs een eitje, helemaal goed!

De groep splitste nu in 2en; Sabine, Marieke en Paul gingen verder de jungle in, en Lynette en Ulrich (uit Duitsland, die zat ook opeens in ons kamp) gingen met ons mee richting de olifanten. De jungle toch terug was gelukkig iets koeler omdat het nog erg vroeg was, al was het nu alleen maar afdalen en dit voel je in je knietjes en je bovenbenen, heerlijk :)
De jungle is op dit moment heel erg droog en de grond ligt vol met bladeren, best jammer want het lijkt nu meer op een Nederlands bos dan op een tropisch bps. Ook moesten we nu extra uitkijken met lopen want door de bladeren leek het af en toe wel een bobsleebaan :D

De olifanten waren geweldig! Om er te komen moesten we over een enorme gammele loopbrug en daar stonden onze grote vrienden al te wachten! En ze zijn echt groot!!!
Via een trapje konden we ze beklimmen en voor een ongeveer een uur zat we als vorsten op onze Ollie! We gingen berg op en af, en als we naar beneden gingen moest je je echt goed vasthouden anders gleed je echt uit het bakje. Een hele leuke ervaring, al had ik wel medelijden met de olifanten want ze hadden dikke ijzeren kettingen om hun nek en ze worden bestuurd met een soort haak die af en toe in hun oor gepoerd wordt...:( Niet helemaal olifantvriendelijk helaas!
We hebben ze naderhand maar heel veel bananen gegeven :)

's Avonds zijn we nog wat wezen drinken met Ulrich en Lynette, erg gezellig! De kleine olifanten liepen gewoon tussen ons en de cafeetjes en eettentjes door zodat mensen ze kunnen voeren, heel apart.

Woensdag 5 maart 2008

Vroeg op vanmorgen want we gingen met de minivan naar Pai. We waren al binnen 3,5 uur in Pai, ietwat verhit aangezien de chauffeur niet al te graag de airco wilde aanzetten. Pai is een heel leuk en schattig hippie-achtig dorpje en we hebben echt een super leuke accomodatie gevonden. We zitten in een klein rieten hutje langs de rivier. Om er te komen moet je ook weer over een gammel hout/rieten bruggetje, we voelen ons heel back to basic :D
Verder hebben we wat rondgewandeld in ons buurtje, wat gegeten en zijn we lekker vroeg ons hutje ingedoken :)
Het matras lag gewoon op de grond, maar het sliep eigenlijk echt heel erg goed.

Donderdag 6 Maart:

We besloten vandaag weer een scootertje te huren en wat rond te gaan touren. We hadden een mooie roze (met hello kitty plaatjes) gehuurd en reden opweg naar .. tsja waarheen eigenlijk ?
We hadden in de lonely planet gelezen dat er een natuurpark was met hot springs ten zuidwesten van Pai.. op naar het zuidwesten dan maar!
Na een stukje rijden kwamen we op een splitsing, we lieten ons nu maar leiden door de pijl van Maart d'r kompas. Linksaf leek meer op zuidwest dan rechts dus besloten links te gaan. Na een paar kilometer kwamen we bij de Pai Canyon uit. Daar even geparkeerd, wat rondgekeken, gelopen over de merkwaardige grond en toen weer op de scooter gestapt. Na nog een paar kilometer leek het er niet echt op dat we nog het natuurpark zouden gaan vinden dus zijn we omgekeerd terug richting Pai, daar reden we via een andere weg en zagen we de bordjes staan met hot springs ---> die kant op, jeej! Die wilde we graag zien .. dus op naar de hot springs!
De hot springs waren erg hot en nog erger smelly, ze waren zo'n 80 graden en de dampende rotte eierlucht drong lekker je neus binnen :)
Maar de badjes wat meer beneden de heuvel waren iets minder heet en daar kon je gewoon lekker in liggen .. is wel apart zo'n natuurlijke bron met heet water.
Op de weg terug naar Pai komen we in aanraking met een nieuw soort weggebruikers, de olifanten, we weten niet onder welk soort weggebruiker ze vallen, we gokken het er maar niet op en geven ze te allen tijde voorrang :D
We zijn 'smiddag laat lekker gaan zitten in een gezellig barretje. Hebben wat gedronken, gegeten en wat gelezen en toen was het opeens 8 uur en hadden we nog niets geboekt voor morgen. We wilde namelijk de volgende ochtend aan onze 3 daagse reis richting Laos beginnen. Nog snel gehaast naar een toeristen bureautje, de ene optie was al vol maar optie twee die 1 euro duurder was had nog precies twee plekjes, gelukkig! :)

Vrijdag 7 Maart:

Vroeg opgestaan, hier is het best koud 's nachts en 's morgens dus we hebben het eerste half uur nagebibberd van de koude douche, die nu toch niet zo een pretje is. Ach, we waren goed wakker en hebben ontbeten met een mooie zonsopkomst op de achtergrond.
De eerste rit van 4 uur ging weer terug naar Chiang Mai, we zaten voor de verandering met z'n 5e ruim in de minivan, maar we hadden (weer) het genoegen met een Thaise race-chauffeur waar twee reispillen niet tegen op konden en zelfs Maart een beetje misselijk kreeg!
De tweede rit van 4 uur ging naar van Chiang Mai naar Chiang Khong. Deze minivan zat wel helemaal vol, we zaten achterin naast Matthijs, een jongen uit Rotterdam. Onderweg zijn we een paar keer gestopt en kwamen we ook bij een marktje waar je de lekkere fried-rat kon eten .. de opengereten ratten op een stokje lagen klaar om gebakken te worden, jam! :D
Hier, in Chiang Khong, gaan we overnachten en morgen worden we naar de slowboat gebracht.

Zaterdag 8 Maart:

Opstaan was erg moeilijk vanmorgen aangezien we wakker zijn gehouden door de geluiden van de Duiste meid (met ooglapje) en de Schotse Christian. Toen dat voorbij was begon het opeens te regenen in de hoek van de kamer .. dus echt rustig was het niet vannacht :)
Na een ontbijtje zijn we met z'n alle gepropt in een truck en gebracht naar de rivier. Hier lagen allemaal kleine bootjes en we waren al bang dat dit de boten waren waar we 2 dagen op moesten zitten. Maar gelukkig werden we er alleen mee naar de overkant van de rivier gebracht en hoorden we daar 'welkom in Laos!'. We wisten het zelf nog niet maar we waren dus beland in Laos :D.
De o-zo-aardige gids begon een ellelang verhaal over de slowboat. Dat ie i.p.v. 10 uur wel 18 uur duurde en dat het vies was, onbetrouwbare mensen op zaten, er geen licht en water was bij de overnachting en nog veel meer horror.
Hij wilde iedereen graag de speedboot aansmeren, maar we hadden gehoord dat het onveilig was en ook totaal geen pretje. Je zit 5 uur lang op een kleine boot met een helm op, een zwemvest aan, en veel wind in je oren. Dus we hebben ons niet laten ompraten en zijn op de slowboat gestapt. We hadden ieder een eigen houten bankje (met ons gekochte kussentje;)) en dachten dat ie wel vol zat, maar ook hier in Laos kan het niet vol genoeg, dus nadat het gangpad ook vol zat met mensen op plastic stoeltjes, vertrokken we met een overvolle boot (zo een 80 man) naar Pakbeng. Het was erg gezellig op de boot, het enige wat je kon kopen op de boot was bier.. vreemd.. Gelukkig stopte de boot onderweg bij een dorpje waar allemaal kinderen klaar stonden met manden. Die kwamen de boot op en verkochten 'Chiep&Coooke'. Wij kochten bij een klein dik zakenmannetje van 10 jaar wat blikjes frisdrank voor ongeveer de 5 dubbele prijs :D
Om half 6 kwamen we aan in Pakbeng en daar stonden weer allemaal kinderen langs de kant ons op te wachten. Maart had het zakje met rijstenwafels en chips meegenomen en er werd al een paar keer hongerig naar d'r zakje gewezen en gekeken. We vonden de rijstenwafels toch niet echt lekker dus besloten die weg te geven i.p.v. weg te gooien. Het kind aan wie ze het gaf rende er super blij mee weg. We gaven de chips ook maar weg, ook dit kindje was er heel blij mee, bedankte wel een paar keer en rende toen naar z'n vriendje om het te laten zien. Was wel apart.
We zijn met wat mensen van de boot uiteten gegaan, onze eerste keer eten in Laos was niet echt een succes. We waren met z'n achten en zaten in een vrij druk restaurantje met maar een iemand in de bediening. De manier van bedienen was hier wel opmerkelijk; er komt een gerecht uit de keuken, daarmee gaat hij alle tafels af totdat iemand zijn bestelde gerecht erin herkend. Ook kwam hij een paar keer met een gerecht de keuken uit dat niemand had besteld, dan zei hij dat ei en kip hetzelfde waren in Laos en hoopte ie dat iemand die een eier gerecht had besteld zou toehappen.. Uiteindelijk hebben we met onze knorrende maagjes meer dan een uur gewacht op onze chickensteak, gelukkig geen ei en erg lekker :D

Zondag 9 Maart:

De boot vaarde om 9.30 weg uit Pakbeng. Boottocht is niet alleen gezellig, het is ook erg mooi. De Mekong is een brede bruine rivier die tussen bergen met oerwoud doorslingerd. Af en toe vaar je langs een vissers bootje of langs een klein dorpje. Na zo een 8 uur varen kwamen we aan in Luang Prabang. We gingen in op een aanbod van een man die een mooi, nieuw resort had. De prijs viel mee dus lieten we ons daarheen brengen. Voor de zelfde prijs als afgelopen nacht (drie druppels koud water, geen stroom 's avonds & vies) zaten we in hele mooie kamer, warm water, noimaal toilet, schoon en zachte bedden. We hebben wat gegeten met Matthijs en zijn toen naar de HI-VE bar gegaan waar zo ongeveer de helft van de mensen waarbij we op de boot zaten waren.

Maandag 10 Maart:

Het is niet de eertse keer dat dit gebeurde; je besteld wat, gewoon iets van de kaart, in dit geval orange juice, er springt iemand snel op een scootertje en komt 10 minuten later terug met een zak sinaasappels. En twee minuten later staat er dan een lekker juice voor je neus. Je moet er even op wachten maar het is in ieder geval vers :)
Verder is het grappig dat je hier door de Franse invloeden overal stokbrood kan krijgen en la vache qui rit, dat is wel een verschil met Thailand.
We hebben vandaag van een beetje rondgestuind in de het stadje, lees: van terrasje naar terrasje gelopen, dit kwam omdat we door de hitte erge dorst hadden. Maart had een Lassi Mango besteld, en kreeg een Lassi Coconut .. zou mango en cocos hier dan ook hetzelfde zijn ;)
Ook anders is het geld, we voelen ons millionairs in Laos! We hebben 700.000 kip (kip, egg, chicken, ei .. grrr ingewikkeld allemaal hehe!) gepind, dit is ongeveer 50 euro. Dus je loopt al snel met een dik pak geld opzak .. het grootste billet is 50000 en dat is maar 4 euro :).

• 11 Maart 2008 - 10:39

Leentje!:

heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeey!
    eindelijk weer een verhaaltje:)
    ik doe mijn ogen dicht en bedenk dat ik achter jullie aanhobbel hihi;)
    ik kreeg net je smsje, heb wat teruggestuurd:):)er staat oa in dat de tijd zoo snel gaat, dus dat jullie er extra van moeten genieten. Jullie horen t zeker vaak maar t ziet er echt mooi uit. Let wel een beetje op elkaar he:S Heerst er trouwens erge armoede waar jullie nu zijn?Of valt t voor hun wel mee?Ik zou echt de hele tijd geld willen geven haha...

Piet Paulusma zit elke avond vervelend te zijn in mijn tv, het is weer begonnen met stormen hiero..Ik zal ervoor zorgen dat de zon schijnt wanneer jullie terugkomen:)

Verder heb ik geen spannend of nuttig nieuws..

JE WEET TOCH gnagna :-D

Nouw, wens me succes met mm tentamens:S
    En jullie natuurlijk heeeel veel plezier!!!!!!

dikke knuffel
    FEM IK HOU VAN JEE!!!!!!
    (als je die roze scooter meeneemt voor me)
    haha!

xxxxxxxxx

• 11 Maart 2008 - 15:34

Lesja:

Hej Fem,

Goed om weer wat te lezen en te zien!!
    Volgens mij hebben jullie het prima naar je zin daar?!! Hoe lang blijven jullie eigenlijk? En wat zijn de verdere plannen?

Als ik die foto's zie en verhalen lees vraag ik mij keer op keer af: 'wat doe ik hier in Nederland'? ;)

nou geniet ervan enhu doe al die olifanten de groeten :)

Liefs Lesja

• 11 Maart 2008 - 16:44

Bennie:

Nou daar zit ik dan te wachten aangezien jij zei (maart) dat je vanavond (gisteravond) de site zou update en ik maar wachten maar niks veranderd :P maar gelukkig nu wel.
    Was weer een beste tekst die jullie ff (waarschijnlijk nog moeiteloos ook) bij elkaar tikken.

De fotos zijn ook weer prachtig die van die longneck vrouw vond ik alleen beetje eng haha zo een klein koppie op zo een lange nek dat hoort niet. net zoals vrouwen met snorren hoort iook niet :P had je haar daar niks voor kunnen geven haha.
    Waarom hebben jullie trouwens de gefrituurde insecte en lekker gebakken ra niet gegeten :P is toch zonde ja moet alles keertje proberen ;)

Die foto met Fem erop dat ze naast die hotspring staat is ook erg leuk haha hij mag misschien wel vies ruiken maar hij ziet er wel verdomde helder uit haha.

Ik had je ook nog gemailt trouwens maart ik heb nieuwe baan vet leuk he :P nou ik wacht in spanning op jullie volgende berichten hele dikke kus

• 12 Maart 2008 - 13:58

Anne:

*zucht*
    wat hebben jullie het toch leuk daar... Ik ben net terug van wintersport, maar zou graag willen ruilen! ;)

Kuzzie

• 13 Maart 2008 - 14:56

Sanne L:

Hello Kitty girls! ;)
    Wat gaaf allemaal weer, zooooo jaloers! T klinkt allemaal heel relaxed en de foto's zijn erg mooi! Mis jullie wel hoor, ben al tijden niet meer in de Mac geweest Fem!!! :) Dikke kussen

• 16 Maart 2008 - 19:28

Sas:

hey maartstaart (en femke :-)
    Heb me eindelijk eens aangemeld hieroo! ahum...
    Wat een lap tekst al zeg!!!!
    Ben wel heel erg benieuwd hoe jullie superreis gaat, dus ik ga er binnenkort maar eens even lekker voor zitten met een sloot thee...
    Heb er zin in!
    Las wel al een stukje over een showdorp ala sweeti sranang, haha briljant!!!
    Kunnen we straks kwartetten met je foto's, "heb jij voor mij de..... armbandjes shoppa...?"

Nou laterzzzzzzzz
    dikke zoen